miercuri, 15 iunie 2016

Recenzie - Instinct de Ioana Duda

   Ei, uite că a venit vremea pentru o nouă recenzie pe blog. Hai că la cât de aiurită am fost în ultima vreme nu vă așteptați la una ca asta. Totuși de multe ori se întâmplă să citești o carte atât de mișto şi de vie, care te și unge pe suflet, dar te şi răscolește pe dinăuntru, încât trebuie să o împărtășești cu toată lumea. Ba nu! Vrei să te urci pe cel mai înalt bloc din oraș şi să țipi în gura mare ca să audă toată lumea ce descoperire ai făcut tu. Ca să afle şi cei ce stau în centru, şi cei de la periferie, şi cei ce muncesc în fabrici, și ăi de stau la coadă la supermarket, şi cei ce se plimbă prin Mall fără să cumpere nimic, şi alea de pe centură, şi cei ce stau pe Facebook când ar trebui să recapituleze materia de bac. 
   Aşa ar trebui să fac, dar eu stau într-un oraș mic, iar cel mai înalt bloc are 4 etaje, deci mă mulțumesc cu scrisul pe blog.

Descriere: Dau dependență. Și sunt dependentă de clientul meu. Sunt o prostituată. De lux. Prețul e mare. Și mi-l plătesc de fiecare dată. Pentru că am ales să mă vând mie. Sunt propria-mi curvă. Mă iubesc și mă vreau. Mă chem. Și intru în mine cu o forță tumultuoasă. Ea urlă, sfâșiată. Dar se predă, firavă. E în brațele mele, alintată, sărutată, mângâiată. Sunt în siguranță. Cu mine. În mine.
„Ce se află dincolo de măștile pe care ne-am obișnuit să le purtăm zi de zi prin lume, dincolo de coaja opacă – și uneori înșelătoare – care pare să ne protejeze o vreme de privirile oamenilor? Durere. Și iubire. Și moarte. Și tentative de suicid. Și supraviețuire. Și sex fără amor. Și amor cu mult sex. Și traume. Nevroze. Părinți. Și vină. Și iertare. Niciodată pentru mine. Și instincte. Multe instincte. Miros. Piele. Foame. Sete. Dor. Deziluzii. Visuri. Speranță. Tot sufletul meu. Mai presus de orice, frumusețe și curaj. Frumusețea de a fi exact așa cum ești, până la capăt, și curajul de a accepta și iubi asta. Așa e Ioana. Primiți-o cât mai aproape de inimă, în locul acela doar al vostru, unde nu există ipocrizie sau prejudecăți. O să vă mângâie. O să vă trezească. O să vă schimbe.„
(Cristina Nemerovschi)

   Pe Ioana am cunoscut-o face to face chiar de ziua mea - ăsta da cadou, să cunoști un om mișto - dar am avut ocazia să îi citesc câteva postări de pe blog cu ceva vreme în urmă. Ba chiar, mi-am luat şi niște înjurături de la persoane revoltate de sinceritatea ei. Am dat share acestei postări și au și sărit două țațe la mine că blasfemie!, dar voi mă cunoașteți pe mine și știți deja că le-am dat block fără să clipesc.
   Am citit cartea ei Instinct şi recunosc că nu e genul pe care v-ați aștepta voi să-l citesc. Nu e despre nave spațiale, extratereștrii, magie, vrăjitoare, prințese, nu are nici măcar un zombie în ea, dar are suflet, are revoltă, are sinceritate şi e vie... e al naibii de vie.

Fiecare text spune o poveste, Ioana folosește cuvintele la adevărata lor valoare. Te duce prin toate stările. Ai să fii fericit, apoi trist, ai să zâmbești ușor melancolic, ai să te regăsești în unele ipostaze şi ai râzi ușor de altele. În final asta e viaţa cu toate trăirile ei şi mă bucur că Ioana m-a purtat în decursul celor 176 de pagini prin ele, iar când o să mai am ocazia am să repet experiența.

Lăsând gluma la o parte, vă spun cu mâna pe inimă că iubirea nu doare. Nici nu-i complicată. Dacă e așa, e boală. Otravă. Ucide sufletul. Și atunci nu-i iubire. Orgoliul doare. Gelozia la fel. Nevoie de posesie, de a-l avea pe celălalt. Furia, încrâncenarea, zbuciumul. Sunt rele. Dau cearcăne, riduri și fețe schimonosite. Iubirea te înalță. Te face mai frumos decât te știai. Te luminează. Iubirea-i liniștită.

   V-am dat o mică mostră, asta așa ca să nu ziceți că vorbesc prostii. Cu toate astea vă invit să o descoperiți chiar voi pe Ioana și puteți să o faceți aici, iar dacă sunteți din Caransebeș și vreți să o cunoașteți personal vă așteptăm vineri de la ora 19:00 la Opium. Dacă nu puteți ajunge, nu disperați, Ioana e fată mișto și se tot plimbă prin țară deci sunt sigură că o veți prinde pe undeva alături de cartea ei. 

2 comentarii: