miercuri, 20 aprilie 2016

Cărți Gratis!!!

   Zilele trecute m-am enervat pe Facebook și vă amenințam că devin scorpie și mă bag în blogărașii care mă înnebunesc cu cereri de cărți gratis. Am tras aer în piept și am zis să o ard mai zen, apoi m-am mai trezit cu 2 mesaje și am zis WTF. În fiecare săptămână primesc între 1 și 5 mesaje în care cineva îmi cere un exemplar din cărți ca să facă o recenzie. De când a început anul am primit 43 de astfel de mesaje, doar zece dintre ele au meritat un răspuns favorabil, iar azi am să vă zic de ce.
   Să o luăm deci cu începutul. Ai citit câteva cărți, apoi ți-ai făcut blog/canal de Youtube și pagină de Facebook, iar mama ta și trei colegi de clasă ți-au dat like. Bravo ție! A venit și un necunoscut și a comentat la vreo două postări - e clar, acum ești mare blogger. Deci ca orice mare blogger ai pretenții la chestii gratis, fie că vorbim de cărți sau alte produse cum ar fi machiaje, haine, produse de curățat - depinzând pe ce te axezi. 
   Evident că firmele mari, sau unele edituri au pretenții și nu încheie parteneriate cu oricine, așa că îți încerci norocul trimițând un mesaj direct autorului, că ți-a zis un prieten care are și el blog că lui i-a trimis. Nimic rău până aici, eu sunt genul care până nu de mult chiar trimitem oricui(în limita exemplarelor disponibile). Ba de multe ori postam prin diverse grupuri că am exemplare pentru recenzii - that is so over!
   Da, știu! A dat faima în mine și sunt scorpie. Putem trece peste și să vă explic ce faceți voi greșit când abordați un scriitor/editură/firmă și cereți ceva gratis? Mersi.

   1. Formulare mesajului. 
Bună, am și eu un blog - când veniți cu un asemenea intro jur că nu îmi mai vine să citesc restul mesajului. Sună de parcă nu aveți încredere în produsul vostru. Un blog trebuie tratat ca un business, Dacă vrei să închei un parteneriat între tine și un autor/editură gândește-te puțin cum abordezi persoana respectivă, cum formulezi mesajul ca la final să obții un răspuns favorabil. Dacă îmi zici că tu ai un blog, eu ți zic că am hârtie igienică în baie - what is your point? În schimb dacă îți zic că sunt X, reprezentant al companiei Y care produce hârtia igienică, deja vorbim altfel.

   2. Dă click pe link.
Bun! Am trecut de partea în care tu îmi spui că ai blog și vrei ceva gratis și-mi lași un link așa sec, că mă descurc eu de acolo și îmi dau eu seama cât ești tu de genial. Nu, nu așa merg lucrurile. Oferă-mi câteva detalii, ce naiba face blogul tău, cu cine ai mai lucrat sau de la cine ai primit sponsorizări. Ce te recomandă pe tine ca eu să îți ofer produsul meu gratis. Faptul că tu mi-ai scris trei cuvinte și mi-ai lăsat un link mă lasă rece. La câți viruși circulă pe net eu de unde pot să știu că nu e o porcărie de aia de spam care o să trimită un film porno la toți prieteni mei. 

   3. Tu ceri, dar ce oferi?
Ai să-mi spui că ești foarte popular. Din nou, bravo ție! Dar eu nu am de unde să știu asta. Cu Youtuberii e mai ușor, că se văd vizualizările sau numărul de abonați. Vrei să îmi demonstrezi? Nimic mai simplu: print-screen la numărul de vizualizări. Îmi pare rău că trebuie să vă zic asta, dar din moment ce voi obțineți un produs gratis și cel care îl oferă îl oferă cu un scop, iar scopul acela e să-și facă publicitate. Știu-știu, trăim într-o lume oribilă care se bazează pe cifre. Când ceri ceva prezintă-mi și ce avantaje am eu dacă îți ofer un răspuns favorabil.

   4. Sunt la început, iar asta m-ar ajuta enorm...
Aici mă fac din nou scorpie și întreb: păi și mie ce-mi iese? Dacă pe tine te urmăresc trei persoane s-ar putea ca după ce scrii o recenzie și eu să-i dau share să îți fac eu mai multă publicitate ție decât mi-ai făcut tu mie. Sigur mi-ar plăcea să te ajut, dar dacă ți-ai făcut blogul ieri și azi deja dai mesaje că vrei chestii gratis nu cred că o să te bage cineva în seamă. Unii dintre voi nu cred că înțelegeți ideea de parteneriat. 
Să consultăm DEX-ul.

PARTENERIÁT, parteneriate, s. n. Sistem care asociază parteneri din punct de vedere politic, economic și social.

De ce? Scopul este de a merge înainte în parteneriat, punând laolaltă resursele fiecărei entități, pentru a dezvolta acțiuni durabile cu beneficii de ambele părți. Pe scurt - atât autorul cât și tu trebuie să aveți la final un beneficiu. Tu primești cartea gratis și o citești(fără să mai dai bani pe ea), iar autorul primește publicitate. Indiferent cum e recenzia ta, fie negativă, fie pozitivă (aici nu mă bag că poate să nu îți placă romanul lui), autorul se alege cu publicitate și orice om știe că nu există publicitate negativă. ;)
Dacă pe tine te citește doar mama și mai doi care au și ei blog de mâine, s-ar putea ca afacerea asta să nu fie profitabilă, așa că autorul să îți zică pas! Nu o luați personal, it's just business.

   5. Exprimarea mă-sii!
Să zicem că m-ai prins într-o zi bună și am intrat pe blogul tău să văd la ce mă înham. Dacă într-o postare de 300 de cuvinte ai 50 de greșeli de gramatică s-ar putea să te ignor. Nu sunt absurdă, cu toții mai apăsăm două butoane deodată pe tastatură și nu vedem pe moment, dar când tu scrii într-o recenzie de două paragrafe minuscule că ți-a plăcut o carte pentru că cartea e frumoasă și foarte excelentă...  Nimeni nu vă cere ca în recenzii să vă exprimați ca niște adevărați academicieni și să folosiți cuvinte pe care doar cu DEX-ul le înțelegi, dar măcar să fiți într-o relație de amiciție cu limba română. 

   6. Dacă nu ai acum, anunță-mă când mai primești.
De multe ori se întâmplă să nu am exemplare sau să le țin pentru blogării ce deja mi-au demonstrat că sunt competenți. Așa că răspund simplu: îmi pare rău, nu mai am exemplare de oferit pentru recenzii. Un om întreg la minte își cere scuze că te-a deranjat, se retrage și îți urează o zi bună. Mai știi poate pe viitor se ivește ceva și iese o colaborare frumoasă. 
Ce face unul care habar nu are cu ce naiba se mâncă diplomația? Îți zice că-i dai tu mesaj când primești că el e dispus să aștepte. Să fac ce? Băi copile!
Păi pe cine interesează aici să obțină foloase, pe mine sau pe tine? M-ai angajat secretara ta și eu nu știu? Dacă peste 2 luni vrei să-ți mai încerci norocul ești bine venit, dar nu te aștepta ca eu să te contactez.

   7. Lingușeala 
Nimic nu urăsc mai mult decât mesajele acela ce încep cu sunteți așa de și așa de, şi în sfârşit o sumă de delicateţuri. Că ai auzit de pe net de mult timp de mine și te atrag toate cărțile mele că sunt așa de și așa de, apoi mai bagi un "Venerabile"-n sus, "venerabile"-n jos și alte lingușeli inutile care nu duc nicăieri. După ce îți citesc mesajul singurul lucru la care mă gândesc e că dacă sunt atât de genială și de grozavă cum dracu se face că nu ai dat năvală în librării de când au apărut cărțile? Mai bine zi-o pe-a dreaptă, ți-a vândut cineva un pont că mai dau cărți gratis și ți-ai încercat norocul.

   8. Nu am blog, dar...
Mai există și categoria celor fără de blog sau canal de Youtube, dar care și ei vor chestii gratis. De câteva ori m-am trezit cu mesaje gen: nu am blog, dar dacă îmi trimiți toate cărțile gratis și cu autograf îți dau like la toate postările sau daca imi trimiti ultim avanpost iti dau 5 pe goodreads. Eu tot vă zic că am vase de spălat, dar nu se prinde nimeni. :)) 

   Lăsând gluma deoparte, de multe ori stau și mă întreb dacă sunt singura în situația asta, dar cred că și ceilalți autori sau directori de edituri se confruntă cu problema bloggerilor sezonieri. Nici nu vreau să insult pe nimeni, dar nici nu vreau să mai dau cărți și apoi să-mi fie jenă să dau share la recenzie. Așa că de azi o să analizez la sânge orice cerere.

   Nu îmi luați postarea în nume de rău, inițial am vrut să fiu și mai scorpie, dar m-am gândit că doar-doar și poate-poate învățați ceva de aici. Nimeni nu o să vă ia în seamă dacă nu vă vindeți imaginea blogului cum trebuie, dacă nu vă exprimați intențiile și nu prezentați oferta. 



18 comentarii:

  1. Partea bună e că lumea citește!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. partea rea e că toți vor totul gratis fără a oferi nimic în schimb ;)

      Ștergere
  2. Eu aş vrea să îmi facă cineva gratis un vidoclip la Justiţiarul cel puţin la fel de bun ca cele ale Călinei dar nu s-a oferit nimeni... Poate de acum :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo, Lavinia, uite d'asta imi place mie de tine :D nu te dai dupa copacel absolut deloc, indiferent de situatie, subiect, persoane etc. Esti directa si sincera!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi ce să fac, m-aș ascunde după copăcel, dar au tăiat ăștia pădurile :))

      Ștergere
  4. Nu fac recenzii la carti dar a fost un articol fain de citit. Daca o sa ma apuc vreodata, o sa tin minte sfaturile tale :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar lucrurile gratis sunt atat de bune si de cautate....
    Ok, ziceam ironic. Sunt in zona blogging-ului de cativa ani, desi actualul blog este destul de tinerel. De la bun inceput am intalnit oameni care cersesc lucruri gratis si sigur obiceiul acesta o sa mai ramana.
    Fac recenzii la carti pe care le citesc, dar nu m-am gandit vreodata sa cer cartile de la edituri, cu atat mai putin la autori. Iti dau dreptate in ceea ce ai spus. Ma enervez cand bloggeri care acum invata cum sa foloseasca o platforma, habar nu au cum se publica un articol, dar cer produse gratis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu că lucrurile gratis sunt faine. Până și eu am rămas dezamăgită că în ziua în care mi-am luat carnetul de conducere mu a venit niciun reprezentant de la Audi sau BMW și să-mi ofere o mașină gratis, doar așa să mă vadă lumea că mă plimb cu ea. Că doar eu sunt populară și le fac reclamă, nu are importanță că nu am bani de benzină. :))

      Ștergere
    2. Foarte tare articolul si răspunsul asta. Recenzii bune face Daria de la cartile-noptii. PS nu l-am citit pe H.P., am văzut doar primul film si pe asta doar jumătate. Nu am citit nici o carte scrisa de tine, stai liniștită nu vreau sa-ti cer una, o sa-micumpar, ce carte îmi recomanzi cumpăr prima dată? Te urmaresc pe youtube si îmi place ca esti sincera si tare faina. Ar fi fost fain sa filmezi acest monolog. Spor si vânzări foarte bune! Carmen

      Ștergere
    3. Bună :) Îți recomand să încerci prima dată Ultimul avanpost(dacă îți plac cărțile gen Jocurile foamei) sau Neamul Corbilor(dacă îți plac cele fantasy cu vrăjitoare). Zona Zero e cu zombie, deci alegerea e a ta.

      Ștergere
  6. Multumesc pentru raspuns! Am cumparat cartile, ajung zile urmatoare la mine.
    Neamul Corbilor vol. 1 are coperta artistica, dar scary (pentru mine). Volumul 2 l-am proiectat mental si exact asa arata coperta(le am transmis prin telepatie cum sa faca coperta. Ura, mi-a iesit, imi este drag sa o privesc,creeaza o stare de bine):)Telepatie sau nu, sunt incantata de ea.
    Cartile o sa le citesc la vara dupa ce o sa ma satur de anatomie.Zona 0 - o sa o citesc ultima.
    Revin cu feedback dupa ce le citesc.

    Zi faina sa ai!

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  7. Super articolul. În sfârșit cineva care își spune (scrie, mai bine zis) sentimentele. Plănuiesc să îmi cumpăr în viitorul apropiat „Zona zero” și îi voi scrie o recenzie pentru că vreau să lecturez ceva scris de tine de mult timp.

    RăspundețiȘtergere
  8. M-au ajutat mult sfaturile dvs. :))
    La câți abonați e ok ca un youtuber să primească faimoasele cărți gratis? :))

    RăspundețiȘtergere
  9. :)))Eu nu ti-am cerut gratis si multumesc ca m-ai indrumat catre site-ul cu reducere, din pacate nu am avut timp sa le citesc dar iti scriu parerea tatului meu de 65 ani care citeste multe carti si de scriitori grei: "Scrie bine fetita asta, aha,scrie bine mi-a placut...."parca mai lipsea ceva si zicea ca esti perfecta :)) Sper sa ajung sa le citesc si eu candva, in cel mai rau caz la pensie.Tu continua ce faci, ca faci bine.Te pup cu drag mama Issabellei :)

    RăspundețiȘtergere